Het laatste nieuws
> Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor autoschade?

Wist je dat je de wegbeheerder aansprakelijk kunt stellen voor schade ontstaan door bijvoorbeeld een slecht wegdek of andere gevaarlijke situaties op de openbare weg? Hoe zit het?


Ga terug naar het artikeloverzicht

Door een obstakel op de weg of een gat in de weg raakt jouw auto beschadigd. Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade?

Wie schade veroorzaakt draagt de lasten. Dit principe kan ook gelden bij schade ontstaan door een slecht wegdek of door obstakels op de weg. De wegbeheerder kun je aanspreken voor schade aan jouw auto, maar vaak is het toch lastig. Het moet namelijk wel verwijtbaar zijn.

Wanneer kun je de wegbeheerder aanspreken voor schade?

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de weg, en hierdoor ook voor de veiligheid van de weg. Als er een boom op de weg ligt, neemt dit grote risico’s met zich mee. De wegbeheerder kan dit helaas niet uitsluiten. Ze kunnen het groen langs de weg zo goed mogelijk bijhouden, maar dat is nog steeds geen garantie. In het geval de omgevallen boom 24 uur later nog op de weg ligt zonder duidelijke waarschuwingen voor het gevaar, dan is het normaal gesproken verwijtbaar. Vanaf wanneer er sprake is van verwijtbaar gedrag is niet duidelijk. In een uiterste geval moet de rechter daar een uitspraak over doen.

Wie kun je aansprakelijk stellen?

De wegbeheerder kunnen vier verschillende partijen zijn, namelijk:

  • De Rijkswaterstaat gaat over de rijkswegen
  • De Provincie gaat over de provinciale wegen
  • Waterschappen gaan over de waterschapswegen
  • De gemeente gaat over de lokale wegen

Wij snappen goed dat dit nog steeds niet alles duidelijk maakt. Rijkswaterstaat biedt de oplossing. Op de website hebben ze een kaart waarin je kunt zoeken naar een bepaalde weg. Door de kleur van de weg weet je wie de wegbeheerder is.

Gaat de autoverzekeraar de wegbeheerder voor je aanspreken?

Dat is mogelijk, maar is wel afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Is de veroorzaakte schade niet verzekerd in de autoverzekering? Dan gaat de verzekeraar het verhalen van de schade niet voor je regelen. Dat kunnen ze wel doen als het wel verzekerd is. Dit doen ze alleen als de verhaalactie kans van slagen heeft. De schadebehandelaars van de verzekeraars kunnen goed inschatten of er een kans op succes is.

Gaat de verzekeraar de schade niet verhalen omdat je te beperkt verzekerd bent? Je kunt de rechtsbijstandsverzekering of de verhaalsbijstandverzekering inschakelen.

Hoe stel je de wegbeheerder aansprakelijk voor de schade?

Het aansprakelijk stellen moet schriftelijk gebeuren. In principe kun je zelf een brief samenstellen waarin je aangeeft wat de situatie was met data en tijdstippen erbij, maar je moet geen belangrijke punten over het hoofd zien. Je kunt ook gebruik maken van een voorbeeldbrief van het Juridischloket.nl. Met de brief als uitgangspunt is er een kleinere kans dat je belangrijke punten over het hoofd ziet.

Met de WA + Volledig casco autoverzekering kun je dit soort schades gewoon verzekeren. In dat geval zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de wegbeheerder. Wel zo makkelijk.