Het laatste nieuws
> Binnen één dag geld overmaken wordt mogelijk

Binnenkort wordt het mogelijk om binnen 5 seconden bedragen over te boeken. Begin juli moet het systeem werken bij 7 Nederlandse banken. Wat ga je ervan merken?


Ga terug naar het artikeloverzicht

De digitale ontwikkelingen gaan supersnel. De meeste Nederlanders komen nooit meer in een bankfiliaal, maar snel geld overmaken lukt niet. Dat gaat veranderen.

Een geldbedrag overboeken naar een ander die bij dezelfde bank is, is vaak een kwestie van seconden. Maar als de ontvanger van het geld bij een andere bank zit gaat het veel langer duren. Dat is een vreemde ontwikkeling, vooral omdat je weet dat het technisch geen probleem is om het snel overmaken mogelijk te maken. Het snel overboeken gebeurt met Instant Payment.

Uiterlijk in de zomer kun je direct geld overmaken

Zeven banken hebben toegezegd dat je uiterlijk begin van de zomer direct geld over kunt maken tussen deze banken. Het kan ook al binnen een paar weken klaar zijn, maar ze nemen een paar maanden de tijd voor de omzetting. Ook tijdens nachtelijke uurtjes en in het weekend volgt gelijk de overboeking. Uiteraard gaan banken geen geld rekenen voor deze overboekingen. Spoedoverboekingen zijn dan dus verleden tijd. Binnen 5 seconden wordt het overgeschreven bedrag bijgeboekt bij de ontvanger. Het gaat om de volgende banken:

  • Rabobank
  • ING
  • ABN Amro
  • Knab
  • SNS
  • Regiobank
  • ASN Bank

Het snelle overboeken biedt mogelijkheden

Door deze mogelijkheid worden bepaalde transacties eenvoudiger. Als je ergens niet kunt pinnen, hoef je het verschuldigde bedrag niet meer cash opnemen of dagen vóór de transactie het geld alvast overmaken. In eerste instantie kunnen banken een beperking hanteren. Transacties tot 25 euro worden bijvoorbeeld direct uitgevoerd en bij hogere bedragen blijft het nog langer duren. Maar vanaf de zomer valt deze beperking weg.

Niet alle betalingen gaan sneller

Niet alle transacties worden versneld. Instant Payment geldt namelijk nog niet voor bulkoverboekingen. Daar zullen vooral bedrijven last van hebben, maar ook werknemers. Het overboeken van salaris is vaak namelijk ook een bulkoverboeking. Dus het blijft wel wachten op het salaris. Daar zal in de toekomst ook een oplossing voor komen, maar daar moeten de banken de technieken nog voor verbeteren.

Is dit het einde van het pinapparaat in winkels?

In Denemarken is Instant Payment al ingevoerd. Daar hebben sommige ondernemers het pinapparaat de deur uit gedaan. Met Instant Payment hebben de ondernemers de betalingen sneller, en dat is een groot voordeel. Toch zullen winkeliers niet massaal afscheid nemen van het pinnen. Op langere termijn zal het betalen zich toch verder ontwikkelen en behoort ook een pinpas waarschijnlijk tot het verleden.