Het laatste nieuws
> Hypotheeklasten worden steeds dragelijker

In de loop der jaren worden de hypotheeklasten steeds dragelijker door het effect van inflatie. Waarom kies je een langere rentevast periode?


Ga terug naar het artikeloverzicht

De hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten wordt steeds populairder. Door het lang vastzetten, worden de hypotheeklasten in de loop der jaren ook steeds dragelijker.

De hypotheekrentes staan nu ontzettend laag. Ook als je kiest voor een lange rentevast periode van 20 jaar. Bij een rentevast periode van 20 jaar betaal je nog steeds maar 2,5 procent of zelfs nog iets minder. Door de hoge huizenprijzen van dit moment kunnen de hypotheeklasten toch hoog uitkomen, maar troost je. Door inflatie worden de hypotheeklasten steeds dragelijker.

Inflatie maakt de euro steeds minder waard

Stel, je sluit nu een hypotheek af met een maandlast van 800 euro. Dit is waarschijnlijk een grote aanslag op je maandelijks besteedbaar budget, maar over 10 jaren is deze last al een stuk dragelijker door inflatie. In de loop der jaren stijgen (meestal) het inkomen en ook je uitgaven aan bijvoorbeeld vaste lasten, maar niet de hypotheeklasten. Over 10 jaren is de maandlast nog steeds 800 euro, en met een lineaire hypotheek zijn de lasten zelfs gezakt.

Met een lange rentevast periode heb je zekerheid voor een lange periode

Wat de hypotheekrentes doen de komende decennia is niet te voorspellen. Daarom kun je maar beter kiezen voor zekerheid. De kans dat de hypotheekrente over 10 of 15 jaar hoger is dan nu is groot. De hypotheekrentes zijn nu namelijk historisch laag. Dat is al jaren het geval, maar de rentes gaan een keer weer stijgen. Je loopt een risico als je bijvoorbeeld nu kiest voor een rentevast periode van 5 jaar. Een voordeel is wel dat de rente in dat geval nog lager uitvalt.

Is een lange rentevast periode de verstandige keuze?

Niet in alle gevallen is het kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar verstandig. De meeste mensen verhuizen 7 keer in hun leven. Op basis van deze statistieken is het nog maar de vraag of je er ook echt 20 jaar blijft wonen. Mogelijk kun je de hypotheek meeverhuizen, maar sta hier in ieder geval bij stil bij het kiezen van een rentevast periode.

Voorkom te hoge hypotheeklasten

In de loop der jaren worden de hypotheeklasten steeds beter betaalbaar met een lange rentevast periode, maar dat wil nog niet zeggen dat je jezelf nu te diep in de schulden moet steken. Je kunt namelijk niet jarenlang beknibbelen omdat de hypotheeklasten eigenlijk te zwaar op jouw schouders drukken. Op langere termijn wordt het steeds beter betaalbaar, maar dat gaat in kleine stapjes. De touwtjes net aan elkaar kunnen knopen zal niet zorgen voor een betere kwaliteit van het leven. Houd er rekening mee dat de hypotheeklasten op langere termijn beter betaalbaar worden, maar zorg ook nu financieel goed voor jezelf.