Het laatste nieuws
> Hoe blijven de nabestaanden achter na overlijden?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij het kopen van een huis, maar deze verzekering is meer dan alleen maar een vangnet om de woonlasten te drukken.


Ga terug naar het artikeloverzicht

De overlijdensrisicoverzekering wordt vaak naast een hypotheek afgesloten. Meestal omdat de bank dit eist, maar er zijn ook andere redenen voor het afsluiten.

Bij het overlijden van één van de huiseigenaren, moeten de achterblijvers de hypotheeklasten kunnen dragen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je het risico bij een verzekeraar neerleggen. Maar vaak is een ruimere dekking wenselijk.

De overlijdensrisicoverzekering is onmisbaar

Bij het afsluiten van een hypotheek hoort meestal ook een overlijdensrisicoverzekering, maar het is niet altijd een eis. Als het wel een eis is, gaat het vaak maar om een deel van de hypotheekschuld. Voor de bank wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de risico’s in te dammen. Voor jezelf moet je verder kijken dan alleen het door de bank verplicht gestelde verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering. Ook met een huurhuis heeft de overlijdensrisicoverzekering een toegevoegde waarde.

Wat hebben de nabestaanden nodig?

Deze vraag moet centraal staan bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Je gaat er vanuit dat je oud wordt, maar het kan anders lopen. Bij een te laag verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering ontstaat er een probleem. De inkomsten van de achterblijvers kunnen te laag zijn om de woonlasten en andere lasten te betalen. Er wordt mogelijk een deel van de hypotheekschuld afbetaald, maar nog steeds kan het gebeuren dat de eigen woning noodgedwongen verkocht moet worden. Met een huurhuis kunnen de nabestaanden genoodzaakt zijn om de huurwoning te verlaten.

Niet alleen de hypotheekschuld weegt hierin mee

Ook naast de woonlasten is het nog steeds de vraag of de achterblijvers voldoende inkomsten hebben om van rond te komen. Met een overlijdensrisicoverzekering op maat kun je de nabestaanden goed verzorgd achterlaten. Je kunt namelijk een verzekerd bedrag kiezen dat de nabestaanden in staat stelt om jaren vooruit te kunnen. Wij kunnen bepalen welk bedrag je het beste kunt verzekeren.

De premie laag houden door het verzekeren van een dalend verzekerd bedrag

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Dat komt deels doordat we gemiddeld steeds ouder worden. Een 35-jarige kan een bedrag van €250.000 verzekeren voor een premie van €20 per maand. Bij het jong overlijden hebben de nabestaanden een hogere uitkering nodig in vergelijking met het overlijden op gevorderde leeftijd. Dit wetende kun je de maandlasten drukken. Je kiest bijvoorbeeld voor een dalend verzekerd bedrag.

Bij het in leven zijn op de einddatum vervalt de verzekering

Het is een relatief goedkope verzekering. Dat komt doordat je alleen maar het risico van het overlijden verzekert. Er wordt geen bedrag opgespaard zoals met de uitvaartverzekering wel het geval is. De overlijdensrisicoverzekeringen kun je vaak maximaal laten lopen tot 70 of 75 jaar. Na deze leeftijd neemt de kans op overlijden toe en kun je het risico niet meer verzekeren.