Het laatste nieuws
> Je huis verduurzamen heeft ook invloed op de opstalverzekering

Wil je jouw huis duurzamer maken? Dat kan een goede financiële beslissing zijn, maar vergeet niet dat het ook invloed kan hebben op de opstalverzekering.


Ga terug naar het artikeloverzicht

Investeren in de eigen woning om de energierekening te verlagen heeft ook invloed op de opstalverzekering. Wat moet er gebeuren met deze verzekering?

Door een steeds hogere energierekening kan het investeren in verduurzaming van het huis steeds beter uit. De komende decennia zal de overheid het waarschijnlijk ook verder stimuleren. Aan de ene kant door subsidies, maar ook door het duurder maken van energie. Door investeringen in jouw huis, verhoog je ook de herbouwwaarde van je huis. Dat heeft weer invloed op de opstalverzekering.

Hoe beïnvloedt het verduurzamen de waarde van je woning?

Als we het over de waarde van een huis hebben, kunnen er verschillende waardes bedoeld worden. Bij het verzekeren van het huis gaat het om de herbouwwaarde. Wat gaat het kosten om het huis te herbouwen na bijvoorbeeld een allesverwoestende brand? Daarnaast heb je ook nog de ontwikkeling van de verkoopwaarde door investeringen, maar deze waarde is voor de opstalverzekering niet van belang.

Na een investering de waarde opnieuw vast laten stellen

Een aanbouw aan het huis, een nieuwe keuken en andere verbouwingen hebben invloed op de waarde van je huis. In de opstalverzekering werken verzekeraars met verzekerde bedragen. De verzekerde waarde moet gelijk zijn aan de herbouwwaarde van het huis. Bij een te laag verzekerd bedrag, krijg je bij schade mogelijk niet het volledige schadebedrag vergoed. Door een te hoge herbouwwaarde betaal je onterecht teveel premie voor de opstalverzekering. Hoeveel invloed heeft een te lage herbouwwaarde?

Huis is voor een te laag bedrag verzekerd

Stel, er ontstaat brand in jouw woonkamer. Je kunt de brand zelf onder controle krijgen, maar de vloer en een aantal meubelstukken zijn beschadigd. De totale schade komt volgens de door de verzekeraar ingeschakelde taxateur uit op 5.000 euro. De taxateur krijgt van de verzekeraar ook nog de opdracht mee om de herbouwwaarde van het huis vast te stellen. Als hieruit blijkt dat de actuele herbouwwaarde hoger is dan de verzekerde waarde, ontstaat er een probleem. Er is namelijk sprake van onderverzekering. De verzekeraar kan besluiten om maar een deel van het schadebedrag uit te keren. Het resterende bedrag moet je zelf betalen.

Heb je plannen om te investeren in het verduurzamen?

Een palletkachel laten inbouwen of zonnepanelen plaatsen heeft invloed op de opstalverzekering. Vergeet dus niet om jouw adviseur hierover te informeren. De investeringen wil je natuurlijk wel goed verzekeren.